OKULUMUZ STEM SCHOOL LABEL (STEM OKUL ETİKETİ) ALDI

OKULUMUZ STEM SCHOOL LABEL (STEM OKUL ETİKETİ) ALDI

Kırıkkale Balışeyh İmam-Hatip Ortaokulu "STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) Okul Etiketi" aldı. Bu konuda emeği geçen Fatma Öğretmenimiz başta olmak üzere tüm öğretmenlerimiz ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

11.04.2025 28

STEM Nedir?
Çağımız, buluş, üretim ve teknolojik gelişme yarışları ve Endüstri 4.0 çağı olarak adlandırılabilir. Gelişmiş ülkeler arasında süren bu yarış ortamı, bütün ülkeleri bilime, mühendisliğe ve yenilikçi teknolojilere yatırım yapmaya zorlamaktadır. Bu sebeplerden ötürü, pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke, salt içerik öğretimine dayalı eğitim sistemlerinden vazgeçmektedir. Bunun yerine, öğretim programlarını güncelleyerek, sorgulamaya, araştırmaya, üretim ve buluş yapmaya imkân tanıyan STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) eğitimini, eğitim sistemleriyle entegre etmeye çalışmaktadırlar.  STEM eğitimi Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik disiplinleri arasındaki ayrımı tümüyle ortadan kaldırarak, bu disiplinler arasında tam uyum sağlamaya dayalı bir yapılanmadır.  Bu yapılanma sonucunda, anaokulundan üniversiteye kadar bütün kademelerde, gerçek dünya problemlerini çözmek için soru soran, araştıran, üreten ve yeni buluşlar yapabilen Endüstri 4.0’ın gereksinim duyduğu bir neslin yetiştirilmesi amaçlamaktadır.   Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli STEM Eğitimini İçermektedir  Disiplinler Arası Yaklaşım Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde öğrencilerin bütüncül gelişimini destekleyecek şekilde disiplinler arası  ilişkilere; yaşantı temelli,  bağlam temelli ve sorgulamaya dayalı bir öğrenmeyi destekleyecek öğretim yöntemlerine yer verilir. STEM eğitiminde de aynı şekilde fen, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinleri arası, sorgulamaya, araştırmaya ve buluş yapmaya dayalı bir yaklaşım uygulanmaktadır.  Öğretme-Öğrenme Yaşantıları Öğrenme Yaklaşımları Öğretme-Öğrenme Uygulamaları Değerlendirme STEM eğitimi mevcut fen, matematik bilgisi ve teknolojileri kullanarak karmaşık bağlamsal gerçek dünya problemlerine ya da sorunlarına yenilikçi çözümlerin uygulandığı mühendislik tasarım sürecine odaklanmaktadır. STEM eğitimi sayesinde öğrencilerin üretim ve buluş yapma alanında yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, problem çözme gibi yetenekleri geliştirilmektedir.

STEM Okul Etiketi Nedir?
STEM Okul Etiketi, Erasmus+ Programı tarafından finanse edilen European Schoolnet , Portekiz, Fransa, Sırbistan ve Litvanya ortak girişimi olan çok paydaşlı bir projedir. 2021 itibariyle, Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 araştırma ve yenilik programı tarafından finanse edilen Scientix kapsamında devam etmektedir.

STEM Okul Etiketi' nin Amacı
Öğrencilerin STEM konularına olan ilgi ve becerilerini artırmada rehberlik etmek ve okullara uygun bir STEM stratejisi geliştirerek öğrencileri, öğretmenleri ve diğer paydaşları STEM faaliyetlerine dahil etmek için gerekli araçları sağlamaktır.

STEM Okul Etiketi Nasıl Alınır?
STEM okul etiketi https://www.stemschoollabel.eu/ portalı üzerinden alınmaktadır.

Kaynaklar ve STEM Hakkında Detaylı Bilgi:
https://scientix.eba.gov.tr/okul-etiketi/
https://scientix.eba.gov.tr/okul-etiketi/
https://scientix.eba.gov.tr/stem/